Login

Poznate su pjesme i izvođači 60. Splitskog festivala koji će se održati početkom srpnja na splitskim Prokurativama. Na ovogodišnjoj jubilarnoj glazbenoj manifestaciji, uz večer novih skladbi na programu će biti i retrospektivna večer. Na Večeri novih skladbi Festivala zabavne glazbe Split zapjevat će, kao i obično, neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku za osjetiti čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori pred kojima je zasigurno uspješna karijera.

SKLADBE KOJE ĆE BITI IZVEDENE NA FZG SPLIT 2020.

Po abecednom redoslijedu

 1. BUDI ČOVJEK (Robert Grubišić-Robert Pilepić) IBRICA
 2. ČAROBNA STVAR (Neno Belan-Alka Vuica) NENO BELAN & ZORANA KAČIĆ ČATIPOVIĆ
 3. DOĐI, UZMI DUŠU (Marko Kutlić-Aleksandar Čubrilo) ADRIANA
 4. DUGO NISAM BIO MLAD (Goran Karan) GORAN KARAN
 5. FALI MENI ONA (Pero Kozomara-Sanja Tafra) JOLE
 6. IDEM JUGU SVOM (Hari Rončević) HARI RONČEVIĆ
 7. IZDALO ME MORE (Filomena Puljiz/Josip Grgantov-Filomena Puljiz) FILOMENA
 8. KAD DUŠA BOLI (Mladen Grdović-Nenad Ninčević) MLADEN GRDOVIĆ
 9. KAKO SAMO MATER ZNA (Tonći Huljić-Vjekoslava Huljić) LORENA
 10. MAKA MAKA (Pero Kozomara-Lući Tukić) KLAPA RIŠPET
 11. MENI TRIBA MIRNO MORE (Boris Oštrić) BORIS OŠTRIĆ & RIBARI
 12. NE ZAMIRI VILO (Tedi Spalato-Nenad Ninčević) TEDI SPALATO
 13. NEMA BOLJE (Ines Prajo-Arijana Kunštek) IVO PERKUŠIĆ
 14. NIJE DOVOLJNO (Marko Matijević Sekul/Maja Kolarić/Boris Kolarić) ČIVRO
 15. O TEBI OVISAN (Marko Tolja) MARKO TOLJA
 16. OSTAJEM TU (Vinko Barčot) TOMISLAV BRALIĆ & KLAPA INTRADE
 17. PISMA SPLITA (Želimir Škarpona/Dalibor Musap-Nedo Zuban) TENORI DALMACIJE
 18. PJEVA MI SE ALI NEMAM S KIM (Branimir Mihaljević-Nenad Ninčević) GIULIANO
 19. SAMO MI SE JAVI (Fedor Boić-Nenad Ninčević) ALEN NIŽETIĆ
 20. SVE DO KRAJA (Jasminko Šetka-Ružana Kovač) KLAPA PRASKA
 21. TO NE MOGU PODNIT (Darko Bakić) PETAR DRAGOJEVIĆ
 22. VOLI ME GODINAMA (Marija Mirković) FRAJLE
A+ R A-

Pero Gotovac

E-mail Ispis PDF

PERO GOTOVAC

Veliki sin velikog oca

Kaže narod da voće daleko od stabla ne pada, računajući na genetiku i okolnosti u kojima se čovjek formira, odrasta. No život uči i to da su rijetki pak oni koji uspijevaju nadmašili očeve, i izbjegli sjenu i kult roditeljske veličine. Slučaj Pere Gotovca, skladatelja, aranžera, producenta, dirigenta…,  nije jedinstven ali je sretnog raspleta. Pa makar je prva pretpostavka u cijelosti ispunjena što se tiče životnog opredjeljenja, drugoj je maestro maestralno izmigoljio, poštujući istina očev život i djelo, ali se ne vezujući posebno za nj, te uspio izgraditi vlastitu glazbenu trasu suvremeno projektiranu, no svakako sondiranu na tradicijskim osnovama. Glazbena povjesnica u Hrvata pamtit će ga kao velikog sin, velikog oca, Jakova, skladatelja „Ere“.

Pero Gotovac je rođen 1927. godine u Zagrebu. Po završetku Muzičke akademije postaje urednik diskografske kuće Jugoton. Uz urednički, obavlja i producentski posao, snima brojne glazbene programe, voli se reći ozbiljne ili klasične glazbe... Bio je dugo godina dirigent u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komedija. Tijekom 60-ih godina kao skladatelj i aranžer, svojim popularnim i prihvaćenim naslovima aktivno pridonosi formiranju nacionalnog autentičnog glazbenog izričaja, ponajprije kroz festivalske uspješnice, filmsku i televizijsku glazbu, a dva bisera u Gotovčevoj skladateljskoj niski svakako je glazba za kultne serije Naše malo misto i Velo misto. Društveno angažiran u strukovnim organizacijama neumorno piše glazbu za kazalište, film, uglazbljenom poezijom postaje jednim od utemeljitelja zagrebačke škole šansone, no predmet zanimanja su i zborske skladbe, sakralna i glazba za djecu, klapske pjesme… Većina će u Gotovčevim djelima prepoznati Mediteran i Dalmaciju, što je sasvim logično, budući je još diploma s Muzičke akademije u Zagrebu, manje je poznato, imala etnomuzikologiju kao specijalnost. Najljepše festivalske godine na Prokurativama uvijek su se vezivale uz Gotovca i njegovo iskustvo, znanje, a na njima i danas odzvanja himna Finili su Mare bali. Ovogodišnji Porin za životno djelo tek je točka na „i“ izuzetnoj umjetničkoj veličini koja je zadužila Split. Hvala maestro Gotovac!

SF060 pokrovitelji web